Το Syrah του Λαζαρίδη παλαιώνει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, από τα οποία μόνο το ¼ είναι καινούργια, ώστε να αναδεικνύεται περισσότερο ο φρουτώδης χαρακτήρας του κρασιού. Αρώματα βιολέτας, μούρων, φραγκοστάφυλων, ελιάς, μαύρου πιπεριού, σοκολάτας, σε διακριτικό υπόστρωμα βανίλιας και φρυγανισμένου ψωμιού.
Θερμό και γενναιόδωρο, με πυκνές αλλά μαλακές τανίνες, ντυμένες με άφθονο φρούτο. Καλοδομημένο και στρογγυλό, με επίμονη παρουσία μπαχαρικών στο μακρύ τελείωμα.
O Άγιος Χρόνος είναι αποτέλεσμα του παντρέματος δύο ευγενών ποικιλιών, Syrah & Viognier,
που ξεκίνησε από τον Βόρειο Ροδανό. Η κομψότητα και η φινέτσα δηλώνουν
αισθητά την παρουσία τους σε αυτό το κομψοτέχνημα οινοποίησης."Άγιος, είναι ο χρόνος που εξελίσσει ένα
εξαιρετικό κρασί σε Μεγάλο, Άγιος είναι και ο χρόνος που στο περάσμά του
μας διδάσκει το Κρασί", αναφέρει ο παραγωγός Απόστολος Μούντριχας. Το κρασί έχει ωριμάσει 12 μήνες
σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια. Παρουσιάζεται με ένα βαθύ ρουμπινί χρώμα, μύτη με έντονο πολύπλοκο bouquet, αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων, βιολέτας,
γλυκόριζας, βερύκοκου και στο φόντο αρώματα από την ωρίμανση στο βαρέλι.
Στο στόμα είναι πλούσιο με πολύπλοκη, φρουτώδη μπαχαρένια αίσθηση με πολύ κομψές βελούδινες ταννίνες, ισοροπημένη οξύτητα και φινέτσα.
Βελούδινη υφή και μακριά επίγευση.
Ο Οίνωτρος, νεότερος γιος του βασιλιά Λυκάονα, υπήρξε, σύμφωνα με τη
Μυθολογία, ο πρώτος έλληνας που μετανάστευσε από την πατρίδα του και
ίδρυσε αποικία στην περιοχή του κόλπου του Τάραντα, στη νότια Ιταλία
όπου παρήγαγε κρασί.
Σε ένα παρόμοιο εγχείρημα ο Κώστας Λαζαρίδης ξεκινώντας από την Δράμα δημιούργησε στην συνέχεια την "Οινότρια Γη" στο Καπανδρίτι. Μία από τις δύο εξαιρετικές ετικέτες του αποτελεί το Syrah-Αγιωργίτικο
το οποίο προέρχεται από πιστοποιημένους βιολογικούς αμπελώνες, ζυμώνει σε δρύινη
δεξαμενή και παλαιώνει για 24 μήνες σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια.
.Διαθέτει σύνθετο μπουκέτο αρωμάτων που παραπέμπουν τόσο στην ποικιλία, όσο και
στο πέρασμα από βαρέλια. Μαρμελάδα βύσσινο, ξερό δαμάσκηνο, σύκο, μαύρο
πιπέρι και bitter σοκολάτα συναντιόνται με νύξεις βανίλιας, κέδρου και
δέρματος. Μαλακό και θερμό στην πρώτη επαφή. Πληθωρικά πλούσιο και μεστό, με καλά
ενσωματωμένες τανίνες, δεν χάνει την κομψή του πλευρά χάρη στην
λογισμένη οξύτητα που το ζωηρεύει. Τα ώριμα φρούτα και τα μπαχαρικά
κάνουν διαρκώς αισθητή την παρουσία τους μέχρι το πολύ μακρύ και επίμονο
τελείωμα.
Έχει βαθύ πορφυρό χρώμα και αρώματα βύσσινου, κερασιού,
δαμάσκηνου, μαύρου μούρου, βανίλιας, καπνού, πιπεριού, κανέλας,
σοκολάτας, δέρματος και λεβάντας.Στο στόμα έχει πλούσιο σώμα, μέτρια οξύτητα και πληθωρικές αλλά
ώριμες τανίνες.
απαλές τανίνες και τραγανή οξύτητα.
γεμάτο με έντονη οξύτητα, μέτριες+ ζουμερές τανίνες και μακρά γήινη επίγευση.
εντυπωσιακά αρώματα φράουλας, βύσσινου, ντομάτας, λεβάντας, βανίλιας, δεντρολίβανου και φύλλων ελιάς. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, τραγανή οξύτητα και μεταξένιες τανίνες. Ζουμερά κόκκινα φρούτα, βότανα, αποξηραμένα μωβ άνθη, τσάι, βανίλια και πιπέρι γεμίζουν το στόμα σε κάθε γουλιά.
Μέτριου(+) όγκου στόμα με φινέτσα, μαλακές, μεταξένιες τανίνες και απόλυτη ισορροπία. Η ζουμερή φράουλα και το κεράσι κυριαρχούν στο στόμα ενώ η επίγευση είναι μακρά.
Στο ποτήρι είναι opaque πορφυρό, σχεδόν μαύρο.Η μύτη είναι πολύ έντονη με αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, ζωικές νύξεις δέρματος, γλυκών μπαχαρικών και λουλουδιών όπως η βιολέτα και ή λεβάντα, νύξεις ευκαλύπτου και βοτάνων.Στο στόμα έχει μέτριο προς γεμάτο σώμα, κοφτερή οξύτητα και έντονες αλλά καλοδουλεμένες τανίνες.
΄Ενα άκρως ιδιαίτερο χαρμάνι δύο σπάνιων ποικιλιών, Μαυροθήρικο και Μαυροτράγανο από το οινοποιείο Βαπτιστή στην Τήνο. Η ζύμωση του έχει πραγματοποιηθεί με γηγενείς ζύμες και το κρασί έχει παραμείνει με τις οινολάσπες στη δεξαμενή για έξι μήνες και άλλους 4 μήνες στη φιάλη. Το αποτέλεσμα;
Χρώμα ρουμπινί μεσαίου βάθους και έντασης, αρκετά νεανικό ακόμα και ιώδες. Άρωμα καραμελωμένου και πικάντικου/πιπεράτου κόκκινου φρούτου πασπαλισμένου με μοσχοκάρυδο.Για πολλούς, το Αυλοτόπι του Τσέλεπου θεωρείται το καλύτερο Cabernet Sauvignon της χώρας. Αν το δοκιμάσεις θα καταλάβεις το γιατί..Παλαιώνει 15 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια, διαθέτει ένα βαθύ
κόκκινο χρώμα και χαρίζει εξελιγμένα αρώματα βανίλιας και καφέ, μπαχαρικά και
καβουρδισμένα αρώματα φρούτων του δάσους. Γευστικά είναι γεμάτο με
πλούσια τανική δομή και υψηλή οξύτητα που συμπληρώνει άριστα τη
συμπύκνωση των αρωμάτων. Αξίζει να το παλαιώσεις για κάποια χρόνια!
Ένα ιστορικό κρασί από ένα ιστορικό αμπελοτόπι, το Γινιέτς, στο οποίο ο Ευάγγελος Αβέρωφ φύτεψε τις πρώτες ρίζες Cabernet Sauvignon που έφερε από την Γαλλία . Το κόκκινο του βουνού ή αλλιώς Rossiu di Munte Γινιέτς είναι ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο και εντυπωσιακό Cabernet που ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 300 λίτρων για περίπου 20 μήνες. Στη μύτη θα εντοπίσεις μύρτιλο, βύσσινο, δαμάσκηνο, κέδρο, καπνός, πούρο, βανίλια, δέρμα, πιπέρι, κανέλα και ευκάλυπτο. Στο στόμα θα αισθανθείς το πλούσιο σώμα, την τραγανή οξύτητα και τις ρωμαλέες τανίνες του.
Tο Ταμπούρι είναι ένα στιβαρό και αρωματικό Cabernet Franc από τον Ασπρόκαμπο Νεμέας. Έχει ωριμάσει για 12 μήνες, σε βαρέλια 225 λίτρων, από γαλλική δρυ και έχει εμφιαλωθεί αφιλτράριστο. Το χρώμα του είναι σκούρο
πορφυρό με όμορφες βιολετι ανταύγειες και τα αρώματα που βγάζει θυμίζουν ώριμα κόκκινα φρούτα, βανίλια, πράσινη πιπεριά και βασιλικό. Στο στόμα είναι στρογγυλό, ισορροπημένο με ωραίες τανίνες και αρκετά
αρωματικό με μακρά διάρκεια.
Στη γεύση είναι σαρκώδες, καλοδομημένο, με αισθητές αλλά αριστοκρατικές τανίνες, που
ντύνονται με άφθονο, ώριμο φρούτο. Θερμό και γενναιόδωρο, διατηρεί μια
αξιοζήλευτη ισορροπία, που ολοκληρώνεται με το μακρύ, μπαχαρένιο
τελείωμα.
Στο στόμα είναι πλούσιο, με τραγανή οξύτητα και μέτριες (+) αλλά ώριμες τανίνες.
Η Βελούδινη και πολύπλοκη Λημνιώνα του Ντούγκου θα σε κάνει να αγαπήσεις την μοναδική αυτή ποικιλία. Βαθύ πορφυρό χρώμα και μεθυστικά αρώματα βύσσινου, κερασιού, φράουλας, βατόμουρου, καπνού, σοκολάτας, καραμέλας, βανίλιας, κέδρου και βοτάνων ξεχειλίζουν από το ποτήρι. Σαρκώδες στο στόμα με μέτριο προς γεμάτο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και μαλακές τανίνες.
Στη μύτη επικρατούν τα
αρώματα μαύρου φρούτου, γλυκόριζας, σοκολάτας και άσπρου πιπεριού μαζί
με γήινα στοιχεία και αρωματικά βότανα. Το στόμα είναι μεστό αλλά φινετσάτο με καλή οξύτητα και, πολλές ώριμες τανίνες.
Εξαιρετικό βαρέλι στη μύτη
(ωρίμανση σε 50% νέα γαλλική και αμερικάνικη δρυ για 18 μήνες) με πικάντικα και ανθικά αρώματα όπως τριαντάφυλλο και γεμάτο σώμα με εξαιρετική δομή.
Ναι η Σαντορίνη δεν παράγει μόνο κορυφαία λευκά αλλά και ερυθρά, όπως το Μαυροτράγανο του Σιγάλα. Η μύτη του είναι πολύπλοκη με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, μαρμελάδας, σύκου και γλυκών μπαχαρικών καθώς επίσης και στοιχεία από το βαρέλι αφού έχει παραμείνει σε γαλλική δρυ για 18 μήνες.Στη γεύση χαρακτηρίζεται από ένα γεμάτο και βελούδινο σώμα με ώριμες τανίνες, ισορροποιημένη οξύτητα και μεταλλική επίγευση.
Η "Νάουσα Κλώνα" καλλιεργείται στο φυσικό χώρο της ποικιλίας ξινόμαυρο στην καρδιά της ζώνης Π.Ο.Π. Πρόκειται για ένα δυναμικό και καπνιστό κρασί με έντονες τανίνες, που τιθασεύεται για δώδεκα μήνες σε δρύινα βαρέλια. Στο στόμα κυριαρχούν τα κόκκινα μπαχαρικά και η λιαστή ντομάτα ενώ αφήνει μια ευχάριστη γεύση βανίλιας και σοκολάτας. Με πλούσιο σώμα και ατελείωτη επίγευση, είναι ιδανικό για τους φίλους του Ξινόμαυρου και όχι μόνο.
με αρώματα βατόμουρου,
δαμάσκηνου, κόκκινου ώριμου κερασιού και βύσσινου καθώς επίσης και βανίλια,
μπαχάρι και μαύρο πιπέρι. Βρεγμένο χώμα, μανιτάρι, πάστα ελιάς και πελτές ντομάτας ενισχύουν το αρωματικό προφίλ. Στο στόμα, μέτριου όγκου σώμα με στιβαρές καλοδουλεμένες
τανίνες που εντάσσονται όμορφα και δένουν αρμονικά με την υψηλή
οξύτητα.
Το Κτήμα Τέχνη Οίνου καλλιεργεί στα εδάφη της Δράμας το Xi Ξινόμαυρο, ένα κρασί που ακροβατεί ανάμεσα στη φινέτσα και στη δύναμη, την λεπτότητα και τον όγκο, την παλαίωση και τη φρεσκάδα.Ένα ξινόμαυρο που βάζει τέλος στα διλήμματα περί μοντέρνας ή παραδοσιακής προσέγγισης της ποικιλίας, αφού έχει στοιχεία και από τα δύο στυλ. Έχει ωριμάσεσι σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 225 λίτρων, κατά 50% καινούρια για 12 μήνες. Μοναδικά τυπική μύτη ξινόμαυρου με βαλσαμικά αρώματα, ποτ πουρί, κόκκινα μούρα, φρούτα του δάσους, κράνα, λιαστή ντομάτα, βρεγμένο δάσος, δέρμα και νότες τρούφας.Στο στόμα επικρατεί ο γήινος γευστικός χαρακτήρας, μαζί με υψηλές οξύτητες, γεμάτο σώμα, υψηλές τανίνες, ώριμες αλλά έντονες, γεμάτο αλκοόλ και σώμα.
Ίσως το καλύτερο Merlot που παράγει η χώρα. Αρώματα κόκκινων φρούτων, ευκαλύπτου , σοκολάτας, δρυός (παλαίωση 15 μηνών σε καινούργια δρύινα βαρέλια) συνδυάζονται με την πλούσια βελούδινη γεύση του ,τις μαλακές τανίνες και την στρογγυλή οξύτητα. Παλαιώνει εξαιρετικά αν δεν θες να το απολαύσεις τώρα.
Στο στόμα είναι μεσαίο προς γεμάτο, βελούδινο με μέτριες στρογγυλεμένες τανίνες που ισορροπούν με την αισθητή οξύτητά του.
Το Αγιωργίτικο σαν πολυδυναμική ποικιλία, μπορεί να δώσει διαφορετικού
τύπου κρασιά, ανάλογα με το περιβάλλον που καλλιεργείται. Σε ημιορεινές περιοχές όπως το
Κούτσι, δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, καλής οξύτητας και πλούσια σε χρώμα και
τανίνες, ενώ σε περιοχές ορεινές, μπορεί να δώσει εξαιρετικά ροζέ.
Στον αμπελώνα με τα παλαιά αμπέλια, στη γνωστή Grand Cru περιοχή Κούτσι
της Νεμέας , το Κτήμα Δρυόπη του Γιάννη Τσέλεπου παράγει μια άριστη εκδοχή του Αγιωργίτικου.Η εκχύλιση
φτάνει τις 25 ημέρες και μετά από 12μηνη ωρίμαση σε γαλλικά δρύινα
βαρέλια (70% καινούργια), το Κτήμα Δρυόπη Reserve 2017 είναι ένα
πληθωρικό και πολύπλοκο κρασί με αρώματα ώριμων φρούτων του
δάσους, μαύρου κερασιού, μαρμελάδας σμέουρου, αποξηραμένου δαμάσκηνου
και ξηρών καρπών, νότες ευκάλυπτου και γλυκών μπαχαρικών .Στο στόμα είναι πλούσιο, με μαλακές τανίνες και τραγανή οξύτητα που
δίνει ισορροπία.
Η Νεμέα
συναντάει τη Βουργουνδία, σε αυτό το premium ερυθρό κρασί από 100%
Αγιωργίτικο. Στη μύτη προσφέρει γενναιόδωρα όλα τα τυπικά αρώματα
φρούτων και μπαχαρικών της ποικιλίας, ενώ στο στόμα έχει ένταση και
πληθωρικότητα, αλλά ταυτόχρονα ισορροπία και κομψότητα.
Το σύνορο είναι ένα πολυποικιλιακό χαρμάνι απο Cabernet Franc, Merlot και Αγιωργίτικο. Το κρασί παίρνει το όνομα του απο τα συνορεύοντα κτήματα στην ορεινή Αργολίδα που απεικονίζονται και στην ετικέτα, από τα οποία και παράγεται. Το κρασί παραμένει για 13 μήνες σε γαλλικά βαρέλια, εκ των οποίων 4 μήνες sur lie. Μετά την εμφιάλωση παραμένει για 12 μήνες στο κελάρι του Κτήματος.Τα αρχικά του χαρακτηριστικά είναι χρώμα βαθύ, ρουμπινί με ρουμπινί ανταύγειες. Η μύτη είναι έντονη, γεμάτη πυκνότητα και φρεσκάδα εξαιτίας της φυτικότητας του Cabernet Franc. Ο αρωματικός χαρακτήρας είναι βασισμένος στο ώριμο φρούτο (κόκκινο μούρο, κόκκινο κεράσι και ώριμη φράουλα) μαζί με γλυκά αρώματα σοκολάτας, κανέλας, κέδρου και διακριτικό βαρέλι. Στο στόμα είναι γεμάτο, με πλούσιο εκχύλισμα, αλκοόλ που ισορροπεί την τονισμένη οξύτητα και ώριμες πυκνές τανίνες.
Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, κοφτερή οξύτητα και μέτριες αλλά καλοδουλεμένες τανίνες.
Το πάντρεμα των δύο γηγενών ερυθρών ποικιλιών των Ιωαννίνων, Βλάχικο και Μπεκάρι, δημιουργεί έναν αξιοζήλευτο ερυθρό ξηρό οίνο, με εκρηκτικό αρωματικό χαρακτήρα. Παλαιώνει για 2 περίπου χρόνια σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και εμπλουτίζεται με σώμα και αρώματα γίνεται ακόμα πιο ξεχωριστός.Αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, όπως βατόμουρο, μαύρο κεράσι και δαμάσκηνο υπερτερούν, ενώ το φρεσκοκομμένο μανιτάρι και τα πιπεράτα στοιχεία ολοκληρώνουν το πολύπλοκο αρωματικό σύνολο. Οι στιβαρές ταννίνες και η ιδιαίτερη δροσερή οξύτητα δηλώνουν πως είναι ένα κρασί με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Τα μαύρα φρούτα άφθονα, τα πικάντικα μπαχαρικά έντονα, δημιουργούν στο στόμα ένα εκρηκτικό μπουκέτο αρωμάτων.